Zeven op tien ouders weten niet dat hun kind online gepest wordt.

Kinderen worden gepest via het internet. Dat gebeurt vaker dan ouders beseffen. Een op twee ouders van gepeste kinderen zegt dat zijn kind geen slachtoffer is. Een op zeven heeft er geen idee van. Dat blijkt uit een studie bij 23.420 kinderen tussen negen en zestien en hun ouders in vijfentwintig Europese landen. 

Bron Klasse

Zeven op de tien ouders weten niet dat hun kind online gepest wordt

Kinderen worden gepest via het internet. Dat gebeurt vaker dan ouders beseffen. Een op de twee ouders van gepeste kinderen zegt dat zijn kind geen slachtoffer is. Een op de zeven heeft er geen idee van. Dat blijkt uit een studie bij 23.420 kinderen tussen negen en zestien en hun ouders in vijfentwintig Europese landen. 
 

Koploper

“Blijkbaar beseffen Belgische ouders heel goed dat computers best in de living staan”, zegt Sofie Vandoninck van de K.U. Leuven. Meer dan zes op de tien Belgische tieners laten weten dat ze niet surfen op hun eigen kamer. Daarmee is ons land koploper in Europa. Toch stoot een op de tien wel eens op ongewenste berichten of beelden. Dat is maar net minder dan het Europees gemiddelde.

Minder controle

Onder andere door mobiel internet hebben ouders steeds minder controle over het surfgedrag van hun kind. Uit de cijfers blijkt dat meer dan een op de tien Belgische kinderen ooit in het echt afsprak met iemand die hij op internet leerde kennen. In negen op de tien gevallen wisten de ouders hier niets van. “Vooral jonge kinderen blijken erg kwetsbaar”, weet Sofie Vandoninck. “Niet zozeer wat ze te zien krijgen maar vooral wat ze meemaken kan een grote impact hebben.”

Steeds jonger

Europese kinderen zijn doorgaans negen jaar als ze beginnen surfen. Die leeftijdsgrens daalt nog. Jonge kinderen gebruiken internet vooral voor schoolwerk. Hoe ouder ze worden, hoe belangrijker websites als Facebook en Netlog. Bijna de helft van de kinderen met een online profiel heeft geen idee hoe ze privacy-instellingen moet blokkeren. Een op de zeven geeft zelfs adres en telefoonnummer prijs via het internet.

Lees meer in de dossiers ‘internet’ en ‘pesten’

Gepest via internet of GSM

Moet ik haar webcam afpakken?

Boris stond in zijn blootje op het internet