Onderzoeksrapport Mediawijsheidsnood en aanbevelingen welzijnslandschap

Als voorbereiding op het Vlaams Mediawijs Congres (#MWCON19) dat op 10 mei 2019 gehouden wordt en zich  volledig richt op (digitale) mediawijsheid binnen welzijnsorganisaties, gingen Davy Nijs en Nathalie Drooghmans, verbonden aan het onderzoekscentrum Inclusive Society van UC Leuven-Limburg, op zoek naar de noden en uitdagingen die er op dit vlak bestaan. Hierbij focusten ze zich met name op de ‘niet-rechtsreeks toegankelijke hulpverlening’.

Zij herlazen hiervoor vijftien relevante teksten en voerden vijf focusgroep gesprekken met het werkveld, respectievelijk met professionals uit de Integrale Jeugdhulp (IJH), organisaties voor volwassen personen met een beperking (VAPH) en het buitengewoon onderwijs.

Dit resulteerde in een vijftal vaststellingen en uitdagingen. Op basis daarvan formuleerde de onderzoeksgroep eSocialWork vervolgens vijf aanbevelingen voor beleidsmakers, het management, professionals, opleidingen en onderzoekscentra.

De vijf aanbevelingen worden voorgesteld op het congres. Hieronder kan het volledige onderzoeksrapport gelezen worden, alsook de aanbevelingen in een apart document.

Bronnen

https://www.ucll.be/mediageletterdheid#