"Facebook stelt meisjes 24 uur per dag bloot aan pesters"

Hoewel sociaalnetwerksites bedoeld zijn om in contact te blijven met je vrienden, wordt er ook veel virtueel gepest. Meer nog: door de technologische vooruitgang lopen jonge meisjes voortdurend het risico om gepest te worden. "Tieners hebben steeds meer manieren om elkaar uit te sluiten, 24 uur per dag", zegt de Britse communicatie-experte Jean Gross.

"Meisjes sluiten elkaar uit, vormen kliekjes en beslissen van het ene moment op het andere dat iemand hun beste vriendin niet meer is. Vroeger deden ze dat echter enkel door het elkaar persoonlijk te vertellen, maar nu zijn er ook andere manieren om elkaar communicatief uit te sluiten. Een sms'je of iemand ontvrienden op Facebook is zoveel makkelijker", zegt de voormalige leerkracht die nu in opdracht van de overheid werkt.

Elke dag
Een recente studie van marktonderzoeker Mintel toonde aan dat de helft van de Britse kinderen tussen 7 en 12 jaar al lid is van een sociaalnetwerksite en er zelfs elke dag mee bezig zijn.

Vooral jonge meisjes tussen 10 en 12 jaar ervaren een groepsdruk van hun vriendinnen, want jongens geven veel minder om wat anderen over hen denken. 54 procent van de meisjes gebruikt de site dan ook elke dag, voornamelijk om te chatten.

"De technologie geeft meisjes de kans om 24 uur per dag gemeen te zijn tegen elkaar. Je kan niet meer ontsnappen aan pesters op school, want ook thuis zijn ze er, al is het dan virtueel."

Meisjes vs. jongens
Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van de Anglia Ruskin University één op de vijf kinderen het slachtoffer was van virtuele pesters. Het ging om 22 procent van de ondervraagde meisjes, ten opzichte van 13,5 procent bij de jongens.

"Meisjes hebben het moelijk om 'nee' te zeggen tegen hun vriendinnen en om voor zichzelf op te komen. Dat is de reden waarom ze zo vatbaar zijn voor kliekjes en uitsluiting. Ze willen net zoals hun vriendinnen zijn, want 'anders' is verkeerd."

Leerkrachten
Volgens haar spelen leerkrachten een grote rol in het voorkomen van pesten. "Zij moeten meisjes leren om niet altijd blindelings te volgen, maar om assertief te zijn. Ze moeten hen ook vertellen over pesten, en wat het met iemand kan doen."

22/11/2011

Bron :http://www.hln.be/hln/nl/38/Je-Kinderen/artic...