BV's komen op tegen online haat

Tal van bekende Vlamingen deelden begin oktober 2018 een foto van zichzelf met gekruiste armen op hun sociale kanalen, om de emoji onder de aandacht te brengen. Het gaat om een actie van Make Belgium Great Again gaat. Talloze sterren roepen iedereen op om met de emoji te reageren op online haatberichten en deze zo een halt toe te roepen.

Koen Wauters, An Lemmens, Staf Coppens, Laura Tesoro, Michael Van Peel, Sven De Leijer, Ruth Beeckmans, Sieg De Doncker, Freek Braeckman, Jill Peeters, acteurs uit Familie en Thuis, radio-dj’s, politici en vele anderen zetten hun schouders onder de actie.

Want iedereen zit tegenwoordig op sociale media, maar niet altijd met even goede bedoelingen. Online haat is één van dé problemen van deze tijd. ‘Zo’n reacties doen altijd pijn, ook al ben je er als bekend gezicht misschien op voorbereid of zijn er mensen naast je die je steunen’, reageert Staf Coppens. ‘Maar hoe erg is dat voor jonge gasten die op school iets posten en bagger over zich heen krijgen? Zij zijn daar niet op voorbereid en bij hen komt dat echt rechtstreeks binnen. Daar kan je echt héél ongelukkig van worden.’

Experts denken dat de emoji echt een verschil kan maken. Bert Pieters van Mediawijs: «Je geef de mensen een tool om in hun netwerk te melden dat ze haatboodschappen hebben gezien en niet zomaar laten passeren. Ook alle omstanders krijgen de boodschap dat de grenzen van het fatsoen zijn overschreden. Hopelijk zullen op de duur ook de pesters beseffen hoe zeer ze anderen kwetsen met hun denigrerende boodschappen».
Pester denkt aan status

Ook pestexpert Gui Deboutte gelooft in de tool. «Een emoji laat toe snel en duidelijk te zijn. Pesters die tegenstand of afwijzing ervaren van leeftijdsgenoten moeten zich herpositioneren: als ze verder doen, dreigt hun populariteit en status te zakken.»

Bronnen

http://www.standaard.be/cnt/dmf20181002_03802805

https://vtm.be/make-belgium-great-again/zeg-het-met-een-emoji-stop-online-haat

https://www.hln.be/ihln/van-evi-hanssen-tot-bart-de-wever-tal-van-bv-s-gaan-samen-met-frances-lefebure-de-strijd-aan-tegen-online-haat~a53e89c0/

Trefwoord: