Aanzetten tot zelfmoord door pesten moet strafbaar worden in Nederland Petitie

De 14-jarige Onur pleegde zelfmoord nadat vrienden een naaktfoto van hem verspreidden. Die vrienden worden daarvoor niet vervolgd. En dat doet pijn bij de familie van Onur. Ze stappen nu naar de rechter om alsnog vervolging af te dwingen: "We willen voorkomen dat meer kinderen zelfmoord plegen."

Het aanzetten tot zelfmoord moet strafbaar worden voor minderjarigen, vindt de familie van de 14-jarige Onur, die begin dit jaar zelfmoord pleegde nadat er een naaktfoto van hem was verspreid. Zijn nichtje startte vandaag een petitie.

",,Ik ga doei. Sorry voor alles. Ik doe internet uit dus je kan sturen wat je wil. Het heeft geen nut." Dat zijn zondag de laatste woorden in een chat van de 14-jarige Onur uit Enschede. Daarna springt hij van een flat. Een paar uur eerder heeft hij ontdekt dat er een naaktfoto van hem op Instagram staat.   Een meisje zou verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van de foto. Een zelfportret voor de spiegel. Hoe ze er aan kwam is onduidelijk. Hoe dan ook: de 14-jarige jongen kreeg hem onder ogen. Enkele uren later springt hij zijn dood tegemoet. Vlak ervoor wisselt hij wat korte appjes uit met zijn vriendin, waaruit volgens haar blijkt dat hij wanhopig is na het ontdekken van de foto.  " (Bron : https://www.ed.nl/binnenland/onur-14-pleegt-zelfmoord-na-ontdekken-naaktfoto-op-instagram~afdeae58/ )

"Op zaterdag hebben ze de foto eerst via Snapchat verstuurd. Daar blijft de foto enkele seconden zichtbaar. Daarna is die verstuurd in Whatsappgroepen. We hebben gehoord dat Onur ze heeft gesmeekt, echt gesmeekt, om er mee te stoppen. Ik kan er niet meer tegen, heeft hij gezegd.” Maar de volgende dag zetten ze de foto toch op het razend populaire Instagram. „Ze hebben daar over na kunnen denken, een nachtje over kunnen slapen. Als je het dan toch doet, dan doe je het willens en wetens om iemand kapot te maken. Dat is geen opwelling. Dat maakt het treiteren niet onschuldig meer. Je kunt zeggen: ach, het zijn kinderen… Onur was ook nog maar een kind, maar hij is weg.” De foto op Instagram was getagged met zijn naam erbij. Klaarblijkelijk om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk vrienden, kennissen en zelfs familieleden de foto zouden zien. Tot aan familie in Turkije toe." (Bron : https://www.tubantia.nl/enschede/ouders-onur-treuren-hoe-wanhopig-moet-hij-zijn-geweest~a1bba228/?_sp=d3291a11-f053-4aec-8bad-988011105266.1509581086284)

Ongeloof bij de familie van de 14-jarige Onur die afgelopen februari zelfmoord pleegde nadat drie minderjarige meisjes een naaktfoto van hem verspreidden. Als reactie op de beslissing van het Openbaar Ministerie om de meisjes voorlopig niet te vervolgen, start nichtje Acelya maandag een petitie.

Volgens Acelya moet er een wet komen die het aanzetten tot zelfdoding strafbaar maakt voor minderjarigen. “Naast mijn eigen neefje zijn er de laatste jaren meer jonge slachtoffers gevallen”, schrijft Acelya op de website waar mensen de petitie kunnen tekenen. “Het lijkt erop dat er meer rekening gehouden wordt met de daders dan de slachtoffers. Er wordt gekeken naar de invloed van de straf op de toekomst van de dader, maar het zijn de families van de slachtoffers die een toekomst hebben zonder hun kind.”

Tekst petitie

Wij, inwoners van Nederland, willen een wet die het aanzetten tot zelfdoding strafbaar maakt voor de minderjarigen. Naast mijn eigen neefje zijn er de laatste jaren meer jonge slachtoffers gevallen.  Het probleem speelt VOORAL onder minderjarigen. Zeker omdat social media grote  impact heeft anders dan vroeger.  Veel ouders denken dat gebeurd mijn kind niet ik zie dat wel of die praat met mij over alles.  Het lijkt erop dat er meer rekening gehouden word met de daders dan de slachtoffers. Het zijn de slachtoffers waarvan hen de leven word beroofd. İpv het denken dat straffen invloed heeft op de toekomst van de daders, mag er eerst gekeken worden naar de toekomst wat afgenomen is van de slachtoffers en de families die een toekomst moeten ondergaan zonder hun kinderen(slachtoffers). 

In een groot aantal landen is het verzenden van seksueel getint materiaal waarop minderjarigen te zien zijn zeer strafbaar.  In Nederland is dat ook het geval maar gaat men er heel anders mee om. Wij willen dit graag gaan stoppen voor onze broertjes/ nichtjes/ kinderen enz. 

Maar dat kan alleen als we allemaal 1 zijn en er voor zorgen dat onze kinderen/ nichtjes enz. Beschermd worden door andere pubers.  Elke kind wil/ moet verder kunnen gaat met zijn/haar toekomst. De slachtoffers die zelfmoord hebben gepleegd door pesterij  afegelopen jaar/ jaren : 

Een jongen uit Heerlen, 15 jaar, Januari 2017 

Een jongen uit Enschede, 14 jaar, Februari  2017 

Een meisje uit Pijnacker,  Maart 13 jaar 2013

Een meisje uit Staphorst,  December 15 jaar 2012 

Een meisje uit  Durbuy  België,        12 jaar December  2015 en nog veel meer.

Hakan en Özlem Cücü hadden gezworen nooit de publiciteit te zoeken na de dood van hun zoon. Maar nu hebben ze het gevoel dat Onur geen recht wordt gedaan, omdat degenen die zijn naaktfoto hebben verspreid vrijuit gaan. „Is het leven van Onur zo weinig waard?"

Hakan en Özlem Cücü zijn ontredderd. Hun 14-jarige zoon pleegde in februari zelfmoord, nadat drie leeftijdsgenoten een naaktfoto van hem op sociale media verspreidden. Het is alle dagen vechten tegen de tranen. Vanuit hun woonkamer kijken ze uit op de flat waar Onur vanaf sprong. Het leven is ondraaglijk.

Onur heeft zijn kwelgeesten gesmeekt om te stoppen met het verspreiden van zijn foto, vertellen zijn ouders. Toch plaatsten zij die de volgende dag ook op Instagram. Dan kan hij er niet meer tegen en maakt een eind aan zijn leven. De verantwoordelijken -twee meisjes en een jongen - worden niet vervolgd. Onurs ouders kunnen dit niet begrijpen: „Is dit rechtvaardigheid? Wat is dat voor een signaal aan de jeugd?”
Onur (14) pleegde zelfmoord nadat een naaktfoto van hem op internet werd gezet.
Onur (14) pleegde zelfmoord nadat een naaktfoto van hem op internet werd gezet. © Carlo ter Ellen DTCT

Voor het eerst vertellen Hakan (39) en Özlem (36) over die zwarte dag 19 februari, waarop hun mooie zoon uit het leven stapt. Over hoe Onur in wanhoop de dood in is gedreven. Hoe hun leven kapot en uitzichtloos is. Ze spreken van schuld en opzet en willen dat een rechter zich uitspreekt. „We voelen ons in de maling genomen; in de steek gelaten. Onur is in de steek gelaten. We hadden alle vertrouwen in de overheid en het rechtssysteem. Dat is weg. Onur is dood en er gebeurt niets.”
.

Teken hier de petitie

Bronnen

http://www.hartvannederland.nl/aanbevolen/2017/ouders-overleden-onur-14-eisen-vervolging-pesters/

http://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/onur-15-springt-van-flat-na-naaktfoto-op-instagram/

Foto © Carlo ter Ellen DTCT

https://www.gelderlander.nl/regio/geen-vervolging-meisjes-na-zelfdoding-onur-14-maakt-zijn-ouders-boos~aecf7f51/