Renske (22) werd gepest: 'Het buitensluiten was het ergst'

Het RIVM heeft op de Landelijke Dag tegen Pesten naar buiten gebracht dat 3 op de 27 kinderen in een klas gepest worden. Renske Hoogerwerf (22) was ooit ook één van die 3 en heeft nog steeds last van de pesterijen die zij jarenlang moest doorstaan. 'Niemand wilde met mij gezien worden.'

Het begon allemaal vrij onschuldig. "Op de basisschool was ik altijd al een buitenbeentje, maar in groep 6 begonnen klasgenoten me te plagen. Dan zeiden ze dat ik lelijk was, of dom. Dit gebeurde ook bij anderen, maar omdat zij er tegenin gingen stopte dat al gauw. Ik, daarentegen, durfde dat niet.''
Pesten

Ze kan zich nog goed herinneren wat er in groep 8 gebeurde. "In de middagpauze gingen we altijd naar een skatebaan verderop. Een meisje van de andere klas, die vaker gemeen tegen mij was geweest, viel van de halfpipe.

Hoewel alle anderen die er omheen stonden moesten lachen, moest ze een week later alleen mij hebben. Samen met haar vriendinnen wachtte zij me op na school. Toen ik aan kwam lopen scholden ze me uit en werd ik van m’n fiets getrapt."
Buitensluiten

Maar Renske vond de emotionele kant veel pijnlijker. "Het buitensluiten vond ik het ergst. Soms gingen we met een grote groep varen in kleine bootjes voor twee personen, waarbij altijd een jongen en een meisje samen werden gezet. Niemand wilde dan met mij gezien worden."

"Toen ik naar de middelbare school ging, heb ik gekozen voor een school waar anderen niet heen gingen. Ik dacht op die manier een nieuwe start te maken. De populaire groep opzoeken leek mij de manier om een negatieve tijd te voorkomen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Niet alleen dacht ik indruk op ze te maken door te gaan roken, maar zij deden ook hetgeen wat mij het meest pijn deed: buitensluiten."

Sieraden

"Ze gingen met mij om wanneer het hen het beste uitkwam. Een van de keren dat we naar het winkelcentrum gingen dacht ik dat ze erheen gingen om kleren te passen. Terwijl ze in het pashokje stonden trokken ze de kaartjes van sieraden en stopte het zonder dat ik het door had in mijn tas. Toen we buitenkwamen riepen ze lachend dat ik had gestolen.''

Renske werd niet geholpen door de scholen waarop het pesten zich heeft afgespeeld. Maar zij is er wel bovenop gekomen, dankzij een rolmodel. ''Mijn ogen werden geopend toen ik Amerikaanse zanger Adam Lambert zag. Hij trok zich niks aan van anderen en ik besefte dat dat was wat ik moest doen. Mezelf zijn."
Zelfvertrouwen

Ondanks dat ze er na al die jaren nog steeds last van heeft, vindt Renske wel dat ze er sterk uit is gekomen. "Soms merk ik dat ik nog steeds niet veel zelfvertrouwen heb, maar ik kan eindelijk voor mezelf opkomen. Daarnaast heb ik me erbij neergelegd dat niet iedereen me accepteert zoals ik ben. Maar dat weerhoudt mij er niet meer van om mezelf te zijn."

Bronnen

http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/25632494/__Renske__22__werd_gepest___Het_buitensluiten_was_het_ergst___.html

https://vrouw.nl/verhalen_achter_het_nieuws/31534/renske_22_werd_gepest_ze_stopten_gestolen_spullen_in_mijn_tas